Karl Hammer | Model Info

Model Info 

[Since most of our models come from Holland and Belgium, this page is in Dutch]

Veiligheid voor alles.
Op alle foto's die van een model worden gemaakt, zijn zowel het portretrecht als de auteurswet van toepassing. Deze regelen de rechten en plichten van model en fotograaf. Verder gaan er over fotografen vaak allerlei wilde geruchten, meestal worden die verspreid door iemand met wie ze een zakelijke of persoonlijke (mislukte) relatie hebben gehad of afgewezen modellen. Iedereen kan immers tegenwoordig van alles roepen op Internet (het beruchte trollen en nepnieuws). Om die reden bouwt Karl altijd een 'veiligheidsklep' in. Zeker voor minderjarige modellen geldt de vaste stelregel dat er een ouder aanwezig is op de fotoshoot. Dat schept rust en zekerheid voor iedereen.

Wat kost het / verdient het?

Een model hoeft nooit te betalen. Het is juist de bedoeling dat je geld gaat verdienen.

Bij een nieuw en onervaren model wordt er eerst een test shoot gedaan. Die shoot is op TFP-basis waarbij wederzijds geen betalingen worden gedaan, al wordt er wel een reisvergoeding betaald. Overigens verloopt een testshoot soms al gelijk zo goed dat een model al op die dag de standaardvergoeding van 50,- betaald krijgt.

Een aantal van de geslaagde testshoot-foto's mag je zelf houden. Deze foto's gebruiken nieuwe modellen vaak om zich bij reclame- en modellenbureaus in te schrijven. Wanneer de testshoot tot goede resultaten heeft geleid, kom je in aanmerking voor betaalde opdrachten. Afhankelijk van de opdracht kan dit een bedrag van 50,- tot 500,- euro opleveren.

Indien foto's als kunstposter verkocht worden, krijgt het model een winstdeling (royalty) van grofweg eenderde van de winst per verkochte poster. Omdat dezelfde poster - in beperkte oplage - meerdere keren verkocht kan worden, kan dit dus oplopen tot enkele honderden euro's.

Moet je knap en gespierd zijn om model te zijn?
Of iemand knap is, is altijd een kwestie van smaak. Voor ons telt dat je een goede uitstraling en karakter hebt. Daarnaast moeten de mannelijke modellen inderdaad een goed verzorgd slank of sportief lichaam hebben, maar een sixpack is zeker niet altijd nodig. Voor mannelijke modellen boven 40 jaar is een strak lijf minder van belang. Meisjes en vrouwen worden in zowel slank als plus-size gefotografeerd.

Moet ik naakt?
Nee. Om te beginnen "moet" een model nooit iets en bepaal je jouw eigen grenzen. Bij sommige thema's is inderdaad veel van het lichaam te zien maar meestal niet veel méér dan men in de zomer op het strand tegenkomt. Het spreekt voor zich dat hoe ruimer jouw grenzen zijn, hoe makkelijker je voor shoots kunt worden ingezet.

Ik heb geen ervaring.
Je moet als model - althans bij onze producties - je grenzen willen zoeken en jezelf in een rol kunnen inleven (een beetje kunnen acteren dus). Wanneer je nog geen ervaring daar in hebt, dan is dit niet erg. Wat wel heel belangrijk is, is dat je het leuk vindt om te doen / leren. De fotoshoot gebeurt stap-voor-stap want op die manier is de sfeer ontspannen en krijg je alle tijd om in je rol te groeien. Dat is fijner voor jou, relaxter voor ons en mooier voor de foto's.

Visagie en/of make up?
Veel mensen denken dat visagie een noodzaak is bij iedere shoot. Dat is niet zo. Visagie is vooral nodig om iemand die onder felle studiolampen staat, er niet zo bleek uit te laten zien. Voor vrouwen wordt meestal wel gebruik gemaakt van visagie, maar bij mannen wordt meestal uitsluitend een basis-foundation aangebracht. Andere (storende) oneffenheden worden in de nabewerking weggepoetst. Verder is het een beetje afhankelijk van het type shoot dat wordt beoogd of/welke visagie en make up nodig is.

Mag ik een vriend(in) meenemen naar een fotoshoot?
Zoals hierboven al staat beschreven zijn bij minderjarige modellen altijd hun ouder(s) aanwezig. Meerderjarige modellen mogen ouders of - op eigen kosten - maximaal 1 vriend(in) meenemen. We willen niet dat je meerdere vrienden of vriendinnen meeneemt die maar wat staan te niksen langs de zijkant. Bovendien wordt het dan bijna altijd een beetje een melige boel waarbij je wordt afgeleid en dat is nooit goed voor jouw foto's. 

Ik woon in België
Er komen vaak modellen uit België naar de studio in Breda. Meestal komen ze met de auto maar sinds begin 2018 rijdt er ook een rechtstreekse trein tussen Brussel / Antwerpen en Breda. Wanneer een model uit de grensregio komt, dan kan er een andere vervoerregeling getroffen worden (bijvoorbeeld dat je wordt gehaald en gebracht).

Hoe kan ik mij opgeven?
Heb je een persoonlijke uitnodiging (casting call) gekregen, stuur jouw aanmelding dan naar het e-mailadres op het kaartje. Wil je jezelf gewoon eens vrijblijvend opgeven, stuur dan een email naar casting@karlhammer.eu en vermeld;
- je naam + geboortedatum
- adres + woonplaats
- telefoonnummer
- een of meer foto's waarop ook het lichaam te zien is (bijv. vakantie- / strandfoto's of selfie voor spiegel)

Jouw aanmelding komt dan op het bureau van ons team waarin een visagiste, styliste en casting-assistent zitten. Je krijgt dan zo snel mogelijk bericht welke mogelijkheden we voor jou zien. Ben je jonger dan 18 jaar dan is het uitsluitend mogelijk om als model mee te werken na overleg en toestemming van jouw ouders.