Karl werd geboren op de Zeedijk nr. 35 (de Wallen) te Amsterdam. Nadat hij op zijn zesde in een gracht was gevallen kreeg hij de bijnaam 'Flipper'. Hij is familie van funkgitarist Marcel Kaatee en van George en Frits Kaatee, bekend van de Dutch Swing College Band. De naam Hammer heeft hij van zijn pleegvader aangenomen nadat zijn eigen vader (Piet Kaatee) was gestorven.

Media

Begin jaren '80 werkte Karl voor de publieke omroepen zoals de AVRO. In 1988 werd hij uitgenodigd voor de introductie van het eerste Nederlandse commerciële radiostation Cable One en maakte de overstap. Vervolgens werd hij - via Joop van den Ende - betrokken bij de komst van commerciële televisie. Eerst TV10 dat kort daarop opging in RTL-Veronique (RTL4). Met zijn ontdekking van een maas in de mediawet, het zogenaamde AM/FM dubbelbeleg, werd commerciële radio niet alleen op de kabel, maar ook in de ether mogelijk. In de 90-er jaren werkte Karl voor internationale mediahuizen zoals de Kirch Gruppe en Pearson International en was ook te vinden op grote evenementen zoals MIPTV, NATPE en het Filmfestival van Cannes en Berlijn.

Boeken

Na een loopbaan van ruim 20 jaar bij Radio en Televisie, sloeg Karl een nieuwe weg in als schrijver. Zijn boeken kenmerken zich door een zeer diepgaande research en een toegankelijke schrijfstijl waarbij fascinatie en informatie worden gecombineerd. Zo dook hij voor zijn eerste boek "Satans lied"dat later werd heruitgegeven onder de titel "Kunstroof") in de occulte motieven achter een bizarre kunstroof uit de geschiedenis. Het boek wordt inmiddels internationaal gepubliceerd van Engeland en de VS tot in Polen, Turkije en Bulgarije. Zijn boek "De Tranen van de Wolf" behelsde een speurtocht naar Hitlers persoonlijke diamanten, en werd later heruitgegeven onder de titel "Gezocht: Codebrekers". Het boek deed nogal wat stof opwaaien (zie de FAQ's). Zijn gehele boekenlijst vindt u bij Uitgeverij Elmar.

Fotografie

Verder werkt hij als professioneel kunstfotograaf en, net zoals in zijn boeken, zoekt daarbij naar een meerwaarde. Kijken is daarbij niet altijd hetzelfde als 'zien' en de iconografie vertelt soms meer dan op het eerste gezicht zou lijken. Inmiddels wordt zijn fotografie internationaal gewaardeerd en werd hij betiteld als "een Rembrandt in fotografie".