Model Info 

[Since most of our models come from Holland and Belgium, this page is in Dutch]

Karl heeft allerlei modellen in zijn bestand voor zijn kunstposters. In zijn werk gaat het vaak om spirituele of mythologische thema's en om de esthetische(1) beleving van het menselijke lichaam. Hoewel bij mythologische thema's vaak veel van het lichaam te zien is, gaat het hierbij absoluut niet om erotiek. De goede opletter beseft dat er op de kunstwerken zelfs meestal niet meer te zien is dan men in de zomer op het strand tegenkomt. De 'erotiek' zit dus tussen de oren van een toeschouwer, niet in het kunstwerk zelf. Er wordt niet gecast voor glamour, fashion of andere shoots.

Veiligheid voor alles!
Er gaan over fotografen vaak allerlei wilde geruchten. Meestal worden die verspreid door iemand met wie ze een zakelijke of persoonlijke (mislukte) relatie hebben gehad, afgewezen modellen of modellen die niet tevreden zijn over hun shoot. Ook Karl heeft met zware beschuldigingen te maken gehad en dit heeft tot twee rechtszaken geleid waarvan Karl de eerste op alle punten heeft gewonnen en de tweede nog in Hoger Beroep loopt. Iedereen kan nu eenmaal van alles roepen en vervolgens moet de beschuldigde zich maar zien te verdedigen. Om die reden bouwt Karl altijd een 'veiligheidsklep' in. Zeker voor jonge modellen geldt bij Karl de vaste stelregel dat zij nooit alleen met hem op de shoot zijn. Op die manier heeft hij altijd 'getuigen' en heeft het model (en diens ouders) de geruststelling dat het er altijd netjes aan toe gaat en men veilig en in goede handen is.

Waar worden foto's voor gebruikt?
Dat is per shoot verschille
nd. Maar op alle foto's die van een model worden gemaakt zijn zowel het portretrecht als de auteurswet van toepassing. Deze regelen de rechten en plichten van model en fotograaf. Ze bepalen dat jouw foto's niet zomaar zonder jouw toestemming mogen worden gebruikt. Ook bepalen ze waar jij als model de foto's voor mag gebruiken (en waar niet voor). Dit alles wordt netjes geregeld met een contract.

Moet je knap en gespierd zijn om model te zijn?
Of iemand knap is, is altijd een kwestie van smaak. Voor ons telt dat je een goede uitstraling en karakter hebt. Daarnaast moeten de mannelijke modellen inderdaad een goed verzorgd slank of sportief lichaam hebben, maar een sixpack is zeker niet altijd nodig. Voor mannelijke modellen boven 40 jaar is een strak lijf minder van belang. Meisjes en vrouwen worden in zowel slank als plus-size gefotografeerd.

Moet ik naakt?
Nee. Om te beginnen "moet" een model nooit iets en bepaal je jouw eigen grenzen. Bij mijn themafotografie (Griekse goden en andere mythologische figuren) is vaak wel veel lijf te zien, maar in principe nooit meer dan je op het strand zou zien. Het helpt dus wel wanneer je daar geen problemen mee hebt.

Wat kost het / verdient het?
Wanneer je - na jouw aanmelding - wordt uitgenodigd dan kost een (test)shoot jou niets. De shoot is dus op
TFP-basis waarbij wederzijds geen betalingen worden gedaan (hoewel reisgeld in sommige gevallen bespreekbaar is). Wanneer bij de testshoot blijkt dat je 'het' hebt, kan je in aanmerking komen voor betaalde opdrachten. Een aantal van de geslaagde testshoot-foto's mag je zelf houden en vrij gebruiken voor jouw portfolio, inschrijving bij modellenbureau's, Facebook enzovoorts.

Het gebeurt soms dat tijdens de testshoot materiaal ontstaat dat als artistieke poster verkocht kan worden. Daarom is besloten dat bij de verkoop van kunstwerken, het model - ook in het geval van een test shoot - een winstdeling (royalty) krijgt. Dit wordt vooraf in het contract opgenomen.

Ik heb geen ervaring.
Je moet als model - althans bij onze producties - je grenzen willen zoeken en jezelf in een rol kunnen inleven (een beetje kunnen acteren dus). Wanneer je nog geen ervaring daar in hebt, dan is dit niet erg. Wat wel heel belangrijk is, is dat je het leuk vindt om te doen / leren. De fotoshoot gebeurt stap-voor-stap want op die manier is de sfeer ontspannen en krijg je alle tijd om in je rol te groeien. Dat is fijner voor jou, relaxter voor ons en mooier voor de foto's.

Visagie en/of make up?
Veel mensen denken dat visagie een noodzaak is bij iedere shoot. Dat is niet zo. Visagie is vooral nodig om iemand die onder felle studiolampen staat, er niet zo bleek uit te laten zien. Voor vrouwen wordt meestal wel gebruik gemaakt van visagie, maar bij mannen wordt meestal uitsluitend een basis-foundation aangebracht. Andere (storende) oneffenheden worden in de nabewerking weggepoetst. Verder is het een beetje afhankelijk van het type shoot dat wordt beoogd of/welke visagie en make up nodig is.

Mag ik een vriend(in) meenemen naar een fotoshoot?
Shoots vinden meestal plaats in Breda, maar soms ook Scheveningen of Antwerpen. Zoals hierboven al staat zijn bij jonge modellen altijd hun ouder(s) aanwezig maar we willen niet dat je vrienden of vriendinnen meeneemt die maar wat staan te niksen langs de zijkant. Het wordt dan bijna altijd een beetje een melige boel waarbij je wordt afgeleid en dat is nooit goed voor jouw foto's. Je mag jezelf natuurlijk laten brengen en ophalen, maar tijdens de shoot zelf moeten (behalve jouw ouders) andere 'gasten' gewoon even iets anders gaan doen.

Hoe kan ik mij opgeven?
Heb je een casting call gekregen of wil je jezelf vrijblijvend opgeven, stuur dan een email naar casting@karlhammer.eu en vermeld
;
- je naam + geboortedatum
- adres + woonplaats
- telefoonnummer
- een of meer foto's waarop ook het lichaam te zien is (bijv. vakantie- / strandfoto's of selfie voor spiegel)

Jouw aanmelding komt dan op het bureau van ons team waarin een visagiste, styliste en casting-assistent zitten. Je krijgt dan zo snel mogelijk bericht welke mogelijkheden we voor jou zien. Ben je jonger dan 18 jaar dan is het uitsluitend mogelijk om als model mee te werken na overleg en toestemming van jouw ouders.


(1) esthetisch (bijvoeglijk naamwoord; esthetischer, meest esthetisch)
1 betr. hebben op de waardering van het schone
2 smaakvol, in overeenstemming met de schoonheidsleer